Potrebujete poradiť? tel: 0915 898 435

Doručenie zadarmo pri nákupe nad 60€. Nepremeškajte zľavu.

5 základných pravidiel Zero Waste

5 zakladnych pravidiel Zero Waste

Počas každodenného zhonu ľahko zkĺznem do akejsi rutiny a keď držím v ruke obal od tyčiniek, hodím ho v rýchlosti do koša v kuchyni. Pritom by mohol ísť do plastu. Takýchto prípadov sa nám ešte stáva veľa. Nie sme dokonalí a určite nie sme zero waste. Byť úplne zero waste sa už nikomu z nás ani nepodarí. Ale o to predsa vôbec nejde. Ide o malé každodenné krôčiky, ktoré robíme. O každodenné rozhodnutia, ktoré robíme v danom prítomnom okamihu. Ak by som bola viac prítomná vo chvíli keď som išla vyhodiť ten obal od tyčiniek, išiel by rovno do plastu. Tak som ho musela vytiahnuť z komunálu a preniesť tam, kam patrí.

Preto rada čítam a sledujem o tom ako žiť udržateľnejšie, aby som ja sama ostala motivovaná. A tak dnes pripomíname sebe aj Vám 5 základných pravidiel Zero Waste. Alebo tiež pravidlo piatich „R“ (z anglických slov). Aplikovaním týchto piatich pravidiel do každodenného života môžeme pomerne jednoducho znížiť množstvo odpadu v našich domácnostiach.

1️⃣ ZAMIETNIME (Refuse) všetko čo nepotrebujeme. Hlavne akékoľvek jednorazové veci (nie len plastové). Ďalej zbytočné marketingové darčeky, reklamné letáky, vzorky, malé hotelové kozmetické prípravky… Keď si ich prinesieme domov, aj tak ich len odložíme do šuflíka. Nedovoľme tomuto odpadu zbytočne vstupovať do našich domácností. Ak ich začneme odmietať, postupne nám ich prestanú ponúkať.

2️⃣ ZREDUKUJME (Reduce) všetko čo potrebujeme a nemôžeme zamietnuť. Skutočne potrebujeme okolo seba toľko vecí? Nájdime si čas a starajme sa o každú vec, ktorú vlastníme, s láskou. Zmeňme svoje nákupné návyky. Nepotrebujeme každú sezónu nové topánky či bundu, ani každý mesiac nové tričko. Premyslime si každý ďalší nákup a nakupujme zodpovedne, udržateľne.

3️⃣ ZUŽITKUJME (Reuse) veci, ktoré už doslúžili svojmu pôvodnému účelu a nájdime im nové využitie. Z krabice na topánky môže byť pekná škatuľa na hračky či fotky. Možností a inšpirácií je plný internet. Opravujme pokazané spotrebiče, zašime si dieru na ponožke, prišime si späť odpadnutý gombík, zaplátajme deťom tepláky na kolene nejakou peknou záplatou… Podeľme sa s nepotrebnými vecami, darujme ich, nebojme sa nakupovať z druhej ruky…

4️⃣ RECYKLUJME (Recycle) čoho sa nemôžeme zrieknuť, zredukovať, znovu použiť ani darovať. Dnes už každé mesto aj každá obec zváža triedený odpad. Plasty, papier a sklo tu boli už dávno, k nim sa pridali tetrapaky aj kovy a od januáta tohto roka (2021) aj bioodpad. Chemikálie, stavebný a elektro odpad patria na zberný dvor! Nie do komunálnu. A lieky zasa odnesme späť do lekárne.

5️⃣ KOMPOSTUJME (Rot) zvyšok čo nám ostane. Bioodpad tvorí cca 45 % z celkového komunálneho odpadu! A pritom sa dá premeňiť na vzácne hnojivo. Vrátime tým planéte naspäť to, čo nám ona darovala. Dnes sa dá kompostovať už aj v byte – vermikompostér si poradí s bežným kuchynským odpadom štvorčlennej rodiny. Na sídliskách zasa môžeme vybudovať komunitný kompostér.

Hľadajme si cestičky, vzdelávajme sa a hlavne nebuďme ľahostajní k našej prírode. Nie sme jediní, ktorí na nej žijú. No bohužiaľ ako jediní ju ničíme a drancujeme spôsobom, akoby sme boli poslední, ktorí ju budú obývať. Myslime aj na naše úžasné deti, ktoré tu s nami budú žiť ďalej.

A nezabudnite:

‼️ NAJLEPŠÍ ODPAD JE VŽDY TEN, KTORÝ NEVYTVORÍME ‼️

Označiť polia, ktoré sa majú zobraziť.
  • Obrázok
  • Kód
  • Hodnotenie
  • Cena
  • Sklad
  • Popis
Pre schovanie lišty kliknite mimo porovnávača
Porovnať
0
0